2 de febr. 2012

Les TIC i les TAC

Que en sabem de les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) i les TAC (tecnologies de l’aprenentatge i el coneixement)?

A la wikipedia hi trobem...


Les Tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC o NTIC per a Noves Tecnologies de la Informació i de la Comunicació o IT per a «Information Technology») agrupen els elements i les tècniques utilitzades en el tractament i la transmissió de les informacions, principalment d'informàtica, internet i telecomunicacions. Per extensió, designen el sector d'activitat econòmica.

Tecnologies de l'aprenentatge i del coneixement (TAC). La Societat del Coneixement demana a l'escola que es formi l'alumnat en:

  • L'adquisició de coneixements nous
  • El foment del treball col·laboratiu i en equip, participació i presa de decisions
  • L’esperit emprenedor i amb iniciativa, presa de decisió sobre l'ús, disseny i avaluació de mitjans textuals i audiovisuals en els diferents contextos d'ensenyament i aprenentatge.
  • L’estímul per a la recerca i per a la creació de coneixements
  • L’actitud d'aprenentatge permanent, al llarg de tota la vida
  • Promoure la utilització de recursos tecnòlogics en situació d'ensenyament i aprenentatge



Les TIC (Tecnologies de la informació i comunicació) ofereixen respostes a aquestes necessitats i són també una oportunitat per innovar i transformar profundament i en positiu l’entorn educatiu. A l'escola del segle XX s'havia posat l'accent en l'aprenentatge de la tecnologia, en aquests moments el canvi important està en aprendre amb la tecnologia que ens facilita l'aprenentatge personalitzat i orientat al desplegament de competències metodològiques fonamentals com l'aprendre a aprendre.

S'introdueix el concepte de TAC: Tecnologies per a l'aprenentatge i el coneixement, que es pot entendre com una visió de les TIC des de l'escola. Es tracta de posar les tecnologies al servei d'una millora en els processos d'ensenyament - aprenentatge, d'avaluació i d'organització, que de forma quotidiana es desenvolupen a l'entorn, al centre i a l'aula. L'ús que se'n faci d'aquestes tecnologies i del seu potencial com a agents de canvi metodològic, permetrà discernir i identificar aquelles actuacions més significatives i innovadores des del punt de vista educatiu. Podem entendre les TAC com: aprenentatge mitjançat per les tecnologies de la informació i la comunicació.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada